Havaintoja hidastamisesta – den fantastiska fikapaussen

Kuva
  Viime päivinä olen tehnyt henkistä tilinpäätöstä sapattivuodestani Pariisissa ja miettinyt paljon, mikä on ollut sen suurin anti. Vieraalla maaperällä oppii paljon itsestään, mutta myös oman maansa yhteiskuntarakenteista ja oman sosioekonomisen lokeronsa eri puolista. Suuri osa itsetutkiskelua aiheuttaneista tilanteista ja ympyröistä on tullut lapseni kouluyhteisön kautta, minkä koin aluksi isoksi epämukavuustekijäksi erityisherkkyyteni, ambiverttiyteni sekä suomalaisuuteni vuoksi. Ruotsalaisyhteisö fikapausseineen on kuitenkin saanut minut oivaltamaan monia asioita sisäisestä maailmastani sekä tehoyhteiskunnasta. Suomessa oma arkeni rakentui tietotyölaisen kahdeksasta neljään -toimistoelämästä palavereineen ja työmatkaliikenteineen. Mieli jakautui työn ja kodin välille, ja työasioiden lisäksi takaraivossa hakkasi jatkuvasti mietteet omasta vanhemmuudesta ja lapsen asioista. Olenko tarpeeksi läsnä? Osaanko lukea lapsen sanattomiakin viestejä? Pärjääkö lapsi koulussa, kaverisuhteissa,

Kanelipullia ja muita keinoja koti-ikävän karkottamiseen

 



Vaikka koen olevani kovin etuoikeutettu sapattivuodestani Pariisissa, uusi arki ummikkona miljoonakaupungin vilinässä tekee olon välillä melko pieneksi. Uskon, että vuoden aikana tulee kova ikävä tuttuja juttuja, läheisistä ja ystävistä puhumattakaan. Onneksi Pariisista löytyy myös joitain suomalaisia sekä pohjoismaalaisia yrityksiä, joiden turvasatamaan voin koti-ikävissäni ankkuroitua. Esittelen tässä muutaman pohjoismaisen paikan, joissa ulkosuomalaisen on hyvä käydä ihan vain kannatusmielessä – ja vaikka lohturuokkimassa itseään esimerkiksi ruotsalaisella fika-hetkellä!

Olemme asuneet Pariisissa kuukauden päivät. Tuttavapiiriimme kuuluu enimmäkseen suomalaisia, norjalaisia ja ruotsalaisia. Ihan ensimmäisiä paikkoja, joita pohjoismaiset tuttavamme meille suosittelivat, oli Affären-niminen kahvilapuoti 8. kaupunginosassa. Affareniä pitää ruotsalainen rouva, jonka vanhempi poika on myös töissä kahvilassa. Tiskin takana palvelee toisinaan myös toinen ruotsalaisrouva, ja asiakaskunnassa on paljon ruotsalaisia. Koska itse hallitsen vain alkeellisimmat alkeet ranskasta, on ihanaa, kun pystyn kommunikoimaan edes ralliruotsilla niin, että joku ymmärtää mitä haluan ja ymmärrän vieläpä vastauksen!

                            


 Affärenissä voit nauttia pientä suolaista ja makeaa, ja ruotsalaisrouva loihtii pyynnöstä vaikka mitä herkkuja: olemme saaneet kaikkea skagenrörasta smoothieen ja ruokaisista salaateista jäätelöannoksiin. Parhaiten kuitenkin tuttuuden ja kotimaankaipuuseen tepsii heidän ihanat tuoreet korvapuustinsa, tai oikeammin ne taitavat kantaa nimeä kanelbulle. Kahvilasta saa myös suomalaisiin makunystyröihini osuvaa suodatinkahvia maitoplöröllä. Vaikka täällä olisi tarjolla café au lait ’ta ja muita maailmankahveja, hieman laiha maitokahvi lämmittää rintaani jossain sydämen tietämillä. Korvapuustista puhumattakaan!

Affärenissä myydään myös (ruotsalaisia) lahjatavaroit
a, desing-tuotteita ja elintarvikkeita. Heille tulee myös muutaman viikon välein suomalaista ruisleipää ja rieskoja – tosin reippaaseen hintaan, sillä 12 kappaleen ruisleipäpussi maksoi 8 €. Kesällä heillä oli myynnissä myös ruotsalaisia uusia perunoita! Valikoimissa on myös joitain suomalaisia tuotteita, kuten Fazerin karkkeja, Estrellan sipsejä ja Lapin Kulta -olutta! Heillä on myös pieni valikoima irtokarkkeja, joita ei muualta Pariisista tunnu saavankaan.





Salmiakkia, lihapullia ja puupalikoita


Karkeista puheenollen, onnistuimme löytämään hollantilaisen HEMA-kauppaketjun, jossa myydään kosmetiikan ja sisustustavaroiden lisäksi LAKRITSIA ja SALMIAKKIA. Olemme ahmineet niitä jo monta pussia silmät ummistettuina (ja verenpaineet kohisten).

IKEA on toki rantautunut myös Pariisiin ja olen suunnitellut meneväni sinne joku päivä ostamaan niitä kuuluisia lihapullia ja kaikkea muuta lähes suomalaista. Jotain supisuomalaistakin täältä löytyy melkein jokaisesta urheilu- ja leluliikkeestä, ja se on Mölkky - ranskalaisittain Le Mölkky. Käsittääkseni ranskassa on oikein mölkkyseurojakin ja Kauppalehti uutisoi 2019, että mölkky olisi syrjäyttänyt täkäläisissä puistoissa petankin. Vuonna 2016 puolestaan Bretagnessa järjestettiin mölkyn MM-kisat, joissa Ranska otti lajissa kolmoisvoiton.




Suomalaiset yritykset ja ammattilaiset Pariisissa


Suomalaista kahvilaa ei Pariisissa taida olla, mutta täällä toimii Leivonen-cateringpalvelu, joka on kuuluisa lohestaan ja on saanut joitain ruokapalkintojakin. Tässä pari pariisilaisyritystä, joissa voi suosia suomalaista.

Koti Boutique


Pariisiin kotiutunut suomalaisrouva tekee itse käsityönä kaikenlaisia ihania vintage-henkisiä kodintarvikkeita, koruja ja tekstiilejä – ja taitaa hän myydä muidenkin suomalaissuunnittelijoiden töitä liikkeessään. Täällä paikkautimme myös lapsen reikiintyneet pöksyt.

Osoite: 3, rue Lemercier, 75017 Paris
WWW: 
https://koti-boutique.blogspot.com/

Finnova

Suomalaista desinginia löytyy Finnova-nimisestä liikkeestä, jonka valikoimissa on mm. Marimekkoa, Alvar Aaltoa, Johanna Gullichsenia ja Iittalaa. Täältä saan varmasti hyvät suomalaisviemiset, kun menemme kylään uuteen paikkaan!

Osoite: 5 quai de la Tournelle 75005 Paris
WWW
https://www.finnovashop.com/en/ 

Anna Ruohonen Paris

Vaatesuunnittelija Anna Ruohonen on palkittu suunnittelija, joka on tehnyt mm. vaatemalliston Nansolle, koruja ja asusteita Aarikalle sekä kodintekstiilejä Finlaysonille. Pariisilaistuneen helsinkiläisen suunnittelijan nimikkovaatemallisto on kotisivujen mukaan ”arkkitehtonisia ja niiden yksinkertaisuus on tarkoituksenmukaista”.

Osoite: 19 Rue du Pont aux Choux (sisäpiha), 75003 Paris
WWW
https://www.annaruohonen.com/fi_FI/ 

Pariisin ulkopuolella on myös muutamia suomalaistaustaisia yrityksiä ja yrittäjiä, joista itseä ainakin kiinnostavat suomalainen kulttuurikeskus Rati RitiRalla, josta voi mm. varata saunavuoron (jes!). Lisäksi kiinnostelisi Happy Hamlet -niminen lomakeidas, joka on ymmärtääkseni keskittynyt maatilamatkailuun ja retriitteihin. Saa nyt nähdä, pääseekö tässä minnekään lähiseutumatkailemaan koronan vuoksi, mutta toivossa on hyvä elää!

Cordialement,
Pariisin kirjeenvaihtaja 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Matkailuvinkki: valtava Versailles

Mitä eläminen maksaa Pariisissa?

Havaintoja hidastamisesta – den fantastiska fikapaussen