Havaintoja hidastamisesta – den fantastiska fikapaussen

Kuva
  Viime päivinä olen tehnyt henkistä tilinpäätöstä sapattivuodestani Pariisissa ja miettinyt paljon, mikä on ollut sen suurin anti. Vieraalla maaperällä oppii paljon itsestään, mutta myös oman maansa yhteiskuntarakenteista ja oman sosioekonomisen lokeronsa eri puolista. Suuri osa itsetutkiskelua aiheuttaneista tilanteista ja ympyröistä on tullut lapseni kouluyhteisön kautta, minkä koin aluksi isoksi epämukavuustekijäksi erityisherkkyyteni, ambiverttiyteni sekä suomalaisuuteni vuoksi. Ruotsalaisyhteisö fikapausseineen on kuitenkin saanut minut oivaltamaan monia asioita sisäisestä maailmastani sekä tehoyhteiskunnasta. Suomessa oma arkeni rakentui tietotyölaisen kahdeksasta neljään -toimistoelämästä palavereineen ja työmatkaliikenteineen. Mieli jakautui työn ja kodin välille, ja työasioiden lisäksi takaraivossa hakkasi jatkuvasti mietteet omasta vanhemmuudesta ja lapsen asioista. Olenko tarpeeksi läsnä? Osaanko lukea lapsen sanattomiakin viestejä? Pärjääkö lapsi koulussa, kaverisuhteissa,

Ranskan portit aukenevat vaiheittain – matkailukin on mahdollista pian!

 

Ranskassa päättyi eilen kuukauden kestänyt lockdown ja yhteiskuntaa aletaan hiljalleen avaamaan. Valtionjohto on määritellyt nelivaiheisen uudelleenavaamissuunnitelman niin eri toimialoille ja palveluille kuin matkailullekin. Ulkonaliikkumiskieltoa höllennetään vähitellen pari tuntia kerrallaan, mutta 10 kilometrin liikkumisraja poistuu nyt kokonaan ja kaupunkirajoja saa taas ylittää. Turistit toivotetaan tervetulleiksi kesäkuussa koronatodistuksen kera.

Kerroinkin jo aiemmassa Kotiarestia koko kansalle -postauksessani, että Ranskassa elettiin viime viikot melko tiukkojen eristystoimien alla. Meillä lapsi kävi etäkoulua pari viikkoa ja sen perään vietettiin viikon mittaista kevätlomaa. Meillä oli aikomus suunnata lomalle Marseillesiin, mutta suunnitelmat menivät mönkään uuden lockdown-julistuksen myötä. Vaihdoimmekin suunnitelmaa lennosta ja päätimme lähteä Suomeen. Vietimme lomastamme neljä päivää karanteenissa ja kävimme yhteensä viidessä koronatestissä loman vuoksi, mutta oli se sen arvoista päästä hetkeksi pois näkymättömän kuvun alta. Loman alkupätkä kului etäkoulun merkeissä ja loppuloma meni kesämökillä hommia paiskiessa ja Helsinigissä asioita hoitaessa. Saimme tuotua jo neljä matkalaukullista tavaraa Suomeen, mikä helpottaa heinäkuussa häämöttävää paluumuuttoamme huomattavasti. 

Ilmojen halki testitulos taskussa

Korona-aikana lentomatkustus on muuttunut valtavasti, mikä näkyy asiakkaalle erilaisina lisäkäytäntöinä. Moni lentoyhtiö, Finnair mukaan lukien, vaatii matkustajilta enintään 72 tuntia vanhan negatiivisen koronatestituloksen matkaan päästäkseen. Testitulos tarkistetaan joko lähtöselvityksessä tai viimeistään lähtöportilla. Pariisin Charles de Gaullen lentokentälle meiltä mitattiin lisäksi vielä kuume ennen portille pääsyä. Olipa portilla eräs suomalaissankari, joka oli onnistunut sivuuttamaan uutiset ja ohjeistuksen testipakosta, ja hän huusi portilla suomeksi puhelimeensa, että nyt täällä vaaditaan jotain v***n koronatestiä. Voit varmaan arvata, että häntä ei koneeseen päästetty.

Helsinki-Vantaan lentokentällä puolestaan kaikki matkustajat ohjataan vapaaehtoiseen koronatestiin, johon me luonnollisesti menimme. Systeemi pelaa todella jouhevasti ja henkilökunta on superystävällistä. Negatiivinen testitulos lähetetään tekstiviestillä ja positiivisesta tuloksesta tulisi lääkärin puhelinsoitto, jota seuraisi jatkohoito-ohjeet. Homma on kehittynyt niin, että kaikki maahantulijat pääsevät myös veloituksetta toiseen testiin, joka tulee tehdä 72 tunnin kuluttua maahan saapumisesta. Testiajanvaraus hoituu näppärästä Finentry-palvelun kautta. Tuo toinen testi mahdollistaa karanteeniajan lyhentämisen.

Paluulentoa varten pitää tehdä käytännössä sama kuvio kuin Suomeen tultaessa, eli sinulla tulee olla enintään 72 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos joko printattuna tai digitaalisena. Uudehko koronatietoni.fi-sivusto toimi tähän tarkoitukseen mainiosti ja todistuksen sai suomen lisäksi myös englanninkielisenä. Kentällä saat olla skarppina siinä, saatko selvittää laukkusi itse vai pitääkö jonottaa lähtöselvitystiskille, koska käytäntö vaihtelee tilanteen mukaan. Tällä kertaa saimme tehdä lähtöselvityksen itse self check-in-päätteellä ja jättää matkalaukut baggage drop -tiskille, kun edellisellä kerralla joulukuussa tarkastuskortit sai ainoastaan palvelutiskiltä negatiivista testitulosta vastaan. Nyt virkailijat tarkistivat lähtöportilla sekä tarkastuskortit että testitulokset. Saapuessamme takaisin Pariisiin, meiltä tarkistettiin taas testitulos ja ohjattiin vasta sitten passintarkastukseen.



Ranska avaa yhteiskuntaa neljässä vaiheessa

Hairahduin hetkeksi kuvaamaan lentomatkustuksen uusia koukeroita, mutta nyt päästää varsinaiseen postausaiheeseeni. Ranskan hallitus julkaisi siis torstaina 29.4. nelivaiheisen suunnitelman siitä, miten yhteiskuntaa ryhdytään avaamaan tiukkojen rajoitusten jälkeen. Epidemiahan ei ole suinkaan ohi eikä korona kadonnut Ranskanmaan kamaralta, mutta rokotustahti on lupaava ja ainakin kaikki länsimaat uskovat tautitilanteen paranevan pikkuhiljaa.  Täytyy muistaa, että Ranskan tehohoitopaikkojen käyttöaste on edelleen 150 %, mutta locdownilla oli suuria vaikutuksia tautitapausten määrän laskuun. 

Tässä on lista päivämääristä ja niiden mukanaan tuomista rajoitustoimien puruista Ranskassa:

3.5.2021 alkaen

  • Lukiot ja yläasteet palaavat lähiopetukseen (enintään 50% oppilaista paikalla samanaikaisesti)
  • 10 km ulkonaliikkumisraja poistuu, samoin attestation-lupalaput
  • Liikkumisrajoitus eri kaupunkien väillä poistuu

19.5.2021 alkaen

  • Yöllinen ulkonaliikkumiskielto klo 21-06 (aiemmin klo 19-06)
  • Terassit aukeavat, mutta pöytäseurueessa saa olla enintään 6 henkilöä
  • Erikoisliikkeet, museot, monumentit, elokuvateatterit, tapahtuma-areenat aukeavat
    (enintään 800 henkilöä saa kokoontua sisätiloissa ja enintään 1000 henkilöä ulkona)
  • Ulkoilma-areenat avautuvat ja katsomoihin päästetään enintään 1000 henkilöä,
    joilla on pass sanitaire*

9.6.2021 alkaen

  • Yöllinen ulkonaliikkumiskielto klo 23-06 (aiemmin klo 21-06)
  • Kahvilat ja ravintolat avautuvat, mutta pöytäseurueessa saa olla enintään 6 henkilöä
  • Kulttuuri- ja urheilupaikkoihin päästetään enintään 5000 henkilöä
  • Ulkomaiset turistit ovat tervetulleita maahan, mutta pass sanitaire vaaditaan kaikilta

30.6.2021 alkaen

  • Yöllinen ulkonaliikkumiskielto päättyy
  • Yli 1000 henkilön tapahtumat sallitaan, mutta osallistujilta vaaditaan pass sanitaire
  • Julkisten tilojen rajoitukset puretaan, mutta maskien ja turvavälien käyttö sekä oikea
    yskimis- ja aivastushygienia on edelleen pakollista
  • Diskot ja yökerhot pysyvät suljettuina

Linjausten yhteydessä presidentti Macron vielä selvensi, että päivittäisessä elämässä ravintoloissa ja kahviloissa tai museoissa vieraillakseen ei tarvita pass sanitairea, mutta paikoissa, joissa kokoontuu paljon väkeä, kuten messuilla, festivaaleilla ja stadioneilla, tulee olla kyseinen passi/todistus mukana. Myös konserttisaleissa sekä yli 1000 hengen tapahtumissa tuo todistus vaadittaisiin.

*Pass sanitaire on joko manuaalinen tai digitaalinen todistus negatiivisesta koronatestituloksesta. Ranskassa saat sellaisen haltuusi apteekista lähetettävän tekstiviestin tai Tous Anticovid -sovelluksen kautta. Todistuksessa on QR-koodi, joka luetaan niin lentokentillä kuin yleisötapahtumissa. Ollakseen pätevä, testitulos ei saa olla 72 tuntia vanhempi.

Muista rokotustodistus!

Pass sanitairen suomenkielinen vastine on koronatodistus, ja on tärkeää, ettei sitä sekoita rokotustodistukseen, joka on sitten asia erikseen. Jatkossa jokaisella EU-maalla tulee olemaan sivusto tai sovellus, josta saa ladattua tai tulostettua henkilökohtaisen koronatodistuksensa ilmaiseksi. Suomessa tuo alusta tullee olemaan Omakanta. Jatkossa siis määrätyt tiedot päivittyvät automaattisesti EU:n laajuiseen koronatodistukseen, josta käy ilmi niin koronatestitulos kuin rokotukset tai sairastettu koronatartunta päivämäärineen. EU:n parlamentti hyväksyi koronatodistukset 29.4.2021 ja ne otetaan käyttöön EU:n alueella heinäkuun alusta alkaen. EU:n laajuinen koronatodistus on käytännössä viranomaisten varmentama QR-koodi. Todistuksessa on oltava myös viranomaisvarmenne väärennösten estämiseksi.

EU:n kansalaiset voivat siis matkustaa Ranskaan 9.6.2021 jälkeen, kunhan heillä on esittää EU:n kriteerit täyttävä koronatodistus. Myös rokotusohjelman läpikäyneet USA:n kansalaiset pääsevät matkustamaan Euroopan Unionin alueelle tänä kesänä. Sen sijaan venäläiset, jotka on rokotettu Sputnik V- rokotteella tai kiinalaiset, jotka on rokotettu Sinovac-rokotteella eivät tällä tietoa olisi oikeutettuja matkustamaan EU-maihin kesällä 2021.

Odotan kyllä kovasti rajoitusten höllentymistä, jotta ehtisin vielä nauttia Pariisin tarjoamista elämyksistä ennen Suomeen paluutamme. Aion käydä vielä kertaalleen kaikissa rakastamissani museoissa ja monumenteissa, ja on meillä pari viikonloppureissuakin suunnitteilla Pariisin ulkopuolelle. Lisäksi toivoisin, että jokunen ystävä tai sukulainen pääsisi käymään luonamme kylässä vielä niin kauan kuin täällä asustamme!

Cordialement,
Pariisin kirjeenvaihtaja


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Matkailuvinkki: valtava Versailles

Havaintoja hidastamisesta – den fantastiska fikapaussen

Mitä eläminen maksaa Pariisissa?