Havaintoja hidastamisesta – den fantastiska fikapaussen

Kuva
  Viime päivinä olen tehnyt henkistä tilinpäätöstä sapattivuodestani Pariisissa ja miettinyt paljon, mikä on ollut sen suurin anti. Vieraalla maaperällä oppii paljon itsestään, mutta myös oman maansa yhteiskuntarakenteista ja oman sosioekonomisen lokeronsa eri puolista. Suuri osa itsetutkiskelua aiheuttaneista tilanteista ja ympyröistä on tullut lapseni kouluyhteisön kautta, minkä koin aluksi isoksi epämukavuustekijäksi erityisherkkyyteni, ambiverttiyteni sekä suomalaisuuteni vuoksi. Ruotsalaisyhteisö fikapausseineen on kuitenkin saanut minut oivaltamaan monia asioita sisäisestä maailmastani sekä tehoyhteiskunnasta. Suomessa oma arkeni rakentui tietotyölaisen kahdeksasta neljään -toimistoelämästä palavereineen ja työmatkaliikenteineen. Mieli jakautui työn ja kodin välille, ja työasioiden lisäksi takaraivossa hakkasi jatkuvasti mietteet omasta vanhemmuudesta ja lapsen asioista. Olenko tarpeeksi läsnä? Osaanko lukea lapsen sanattomiakin viestejä? Pärjääkö lapsi koulussa, kaverisuhteissa,

Maastamuuttajan muistilista



Kun muutat vuodeksi Suomesta ulkomaille, sinun täytyy muistaa tehdä muutama juttu ennen ja jälkeen muuton. Tein muistilistan niistä asioista, joita meidän perheemme piti tehdä muuton molemmin puolin. Ajattelin kirjoittaa listan auki, jos siitä olisi hyötyä jollekin muullekin Ranskaan muuttajalle.


1. Asunto

Kämppä on luultavasti se tärkein ja ensimmäinen asia, joka pitää olla hankittuna ennen muuttoa. Ranskaa puhuva puolisoni hoiti käytännössä koko asunnonhakurumban, mikä ei ollutkaan ihan helppo homma. Selvitystyöhön ja asuntonäyttöjen sopimiseen meni oma aikansa. Lisäksi osa kiinteistövälittäjistä suhtautui ulkomaalaiseen vuokralaiskandidaattiin vähän penseästi: jotkut eivät edes vastanneet sähköposteihin ja yksi sanoi suoraan, että jos meillä ei ole ranskan kansalaisuutta, emme voi jatkaa keskusteluja.

Googlaamalla löytyy useita asunnonvälityssivustoja, joista Seloger oli meille lopulta se jackpot ja puolisoni lensi Pariisin asuntonäytöille. Lisämausteena Pariisissa oli massiivinen metrolakko juuri silloin, kun asuntonäytöt oli sovittuina. Osa välittäjistä perui tapaamiset, joten ainakaan runsauden pulaa ei ollut!

Vuokrasopimuksen teko ei ollut sekään ihan läpihuutojuttu. Ensin sovittiin asuntoesittely, jossa riitti porukkaa – paikalla oli kiinteistövälittäjä, hänen assistenttinsa, talonmies, vuokranantajan sisko (jolla oli asunnon avaimet) sekä puolisoni. Näytön ja vuokrauspäätöksen jälkeen alkoi paperirumba, koska ranskalaiset rakastavat byrokratiaa. Täytettiin ja läheteltiin puolin ja toisin useita lomakkeita ennen varsinaisen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

Muuttopäivänä oli vielä asunnon kuntotarkastus, jossa katsottiin kaikki pinnat, kiinteät ja irtokalusteet, jolloin yhteistuumin todettiin missä kunnossa asunto vuokrataan – ja missä kunnossa sen ja irtaimen tulee olla vuokrasopimuksen päätyttyä.

Pro tip: Et voi luultavasti vuokrata asuntoa Pariisista ilman tiliä paikallisessa pankissa.  Kun pankkitili on avattu (sekin vaatii pari käyntiä paikan päällä ja usean lippulappusen täyttämisen), voit alkaa haaveleimaan asunnosta. Pariisissa asunnon hankkiminen ulkomaalaiselle on ylipäätään melko monimutkainen prosessi. Ymmärrykseni mukaan yksityisiltä markkinoilta vuokrattaessa palkkasi tulee olla kolminkertainen vuokraan nähden (!!!) ja jos olet koeajalla, monikaan ei suostu asuntoa sinulle vuokraamaan. Koeajalla moni ilmeisesti päätyy väliaikaiseen asuntoratkaisuun. Jos tulet kaupunkiin työkomennukselle, työnantajasta voi olla iso apu. Moni työnantaja jopa etsii asunnon työntekijöilleen tai tekee vuokrasopimuksen puolestasi (työsuhdeasunto) JA takaa sen. Garantie Visale -palvelu auttaa asunnon etsimisessä silloin, jos on kelpuutettu Ranskan valtion vuokratakusiin.

2. Passi

Kannattaa varmistaa, että passi on voimassa sen ajanjakson, jonka aiot ulkomailla viettää. Meistä yhdellä oli passi menossa vanhaksi marraskuussa, kun muutto oli elokuussa. Siispä hommasimme hänelle seuraavan passin hyvissä ajoin ennen vanhan voimassaoloajan raukeamista. Jos et ole vaihtanut nimeäsi tai ulkonäköäsi dramaattisesti viimeisen passin voimaan astumisen jälkeen, sinun ei tarvitse käydä poliisin passitoimistossa paikan päällä, vaan voit hoitaa passiasiat täysin sähköisesti. Valmis passi toimitetaan 1–2 viikossa määrittämällesi R-kiskalle tai muuhun asiamiespostiin. Poliisin sivuilla on selkeät ohjeet niin passikuvan hankkimisesta kuin itse asiakirjan tilaamisesta.

3. Kelan etuudet ja EU:n Kela-kortti

Tiesitkö, että lyhytkin ulkomailla oleskelu voi vaikuttaa sosiaaliturvaasi ja Kelalta saamiisi etuuksiin? Yleensä turva ja etuudet ovat voimassa 6 kk, mutta jos oleskelet ulkomailla suomalaisen työnantajan palkkaamana (tai olet työkommetun perheenjäsen) Kelan etuuksia voi saada enintään viisi vuotta. Jokatapauksessa sinun tulee ilmoittaa ulkomailla oleskelustasi Kelan verkkopavelussa. Passin lisäksi ulkomaaneläjälle tärkeä dokumentti on eurooppalainen sairaanhoitokortti. Jos sinut on sairausvakuutettu Suomessa, saat haettua EHIC-kortin Kelasta. Kun sinulla on tämä kortti matkassasi, saat lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa missä tahansa EU- ja ETA-maassa sekä Sveitsissä. Kortin turvin sinun pitäisi saada mahdolliset siraanhoitokulut samaan hintaan kuin paikalliset kanssasairaat.

4. Kotirouvan tai -herran virka-asiat

Kun lähdet puolison työn vuoksi ulkomaille ja olet itse palkkatöissä, tulee poissaolosta sopia työnantajasi kanssa. Voit neuvotella etätyömahdollisuudesta tai mahdollisuuksistasi opintovapaaseen. Opintovapaasta pitää aina tehdä erillinen sopimus ja sen aikana saatat olla oikeutettu palkansaajan aikuiskoulutustukeen, jota maksaa Työllisyysrahasto. Tuen saamisen ehtona on mm. vähintään kahdeksan vuoden työhistoria.

Voit saada poissaolon ajaksi myös vuorotteluvapaan, jos olet ollut työelämässä vähintään 20 vuotta ja työnantajasi sitoutuu ottamaan sijaiseksesi työttömän työnhakijan. Tämä oli omalla kohdallani mahdollista ja sen tiimoilta osaankin neuvoa vähän seikkaperäisemmin. HUOM!
Vuorotteluvapaata saa enintään 180 päivää. Jos siis olet ulkomailla pidempään kuin puoli vuotta, on syytä sopia esimerkiksi sapatti/virkavapaasta työnantajasi kanssa.

Pro tip: Vuorotteluvapaalle jäävän pitää ensin selvittää työhistoriansa ”kelpoisuus” Eläketurvakeskuksesta, josta saat työhistoriaotteesi. Jos työhistoriaotteessa on tarpeeksi vuosia, aloita keskustelut vuorotteluvapaasta työnantajasi kanssa. Kun vuorotteluvapaasta on tehty 4 erillistä vuorotteluvapaasopimusta, toimita siitä yksi kappale JA työhistoriaote joko työttömyyskassallesi tai Kelalle, jos et kuulu kassaan.

Työttömyyskassalle pitää lähettää vuorottelukorvaushakemus JA palkkatodistus (vapaata edeltävältä 52 viikolta) kaksi viikkoa ennen vuorotteluvapaan alkamista. Lisäksi TE-toimisto haluaa yhden kappaleen vuorottelusopimuksia JA kopion sijaiseksi palkatun henkilön työsopimuksesta (huolehdi, että työnantajasi / palkanlaskijasi hoitaa tämän). Yksi kappale sopimuksesta jää sinulle itsellesi ja yksi työnantajallesi.

5. Lasten kouluasiat

Tämä kohta oli meillä oikeastaan listan kohta 0. Koulun sijanti määritti meidän kohdalla sen, mistä kaupunginosasta asuntoa kannatti lähteä etsimään. Käytännössä ulkosuomalaisen perheiden vaihtoehtoina on laittaa lapset joko paikalliseen tai kansainväliseen kouluun. Jos lapsesi ei puhu ranskaa, suosittelen kansainvälistä International School of Paris -koulua, jossa opetus tapahtuu englanniksi.

Pariisissa on myös Suomi-koulu, joka tarjoaa suomen kielen opetusta suomalaistaustaisille lapsille joka keskiviikkoiltapäivä. Pariisin julkiset ja yksityiset koulut päättyvät keskiviikkoisin klo 13 ja Suomi-koulun tunnit pidetään aina tämän jälkeen iltaopetuksena.

Lisäksi on olemassa Kulkuri-koulu, joka on ulkomailla asuvan lapsen etäkoulu. Kulkurikoulussa voi opiskella verkossa joko yksittäisiä aineita tai kaikkia peruskoulun aineita. Kulkurikoulussa vanhemman rooli lapsen opettajana korostuu tietenkin valtavasti.

Yksi harkitsemisen arvoinen vaihtoehto on myös Pariisin ruotsalainen koulu Svenska Skolan i Paris. Koulussa noudatetaan ruotsalaista opetussuunnitelmaa, joka ei valtavasti eroa suomalaisesta. Toki opetus on täysin ruotsiksi, mutta yhtälailla niin ranskalaisessa kuin kansainvälisessäkin koulussa suomalaislapsi aloittaisi uudessa luokassa hieman eri lähtökohdista kuin Suomessa. Ymmärtääkseni koulussa on vuosittain muutamia oppilaita, jotka aloittavat opintonsa ummikoina. Jos perheenne on suomenruotsalainen tai koette, että lapsellanne olisi hyötyä ruotsinkielentaidosta myöhemmässä elämässä, ruotsalainen koulu ei ole huono vaihtoehto sekään.

Kaikille koululaisille pitää hankkia Ranskassa assurance scolaire -niminen tapaturmavakuutus. Lisäksi jokaista harrastusta varten lapselle pitää hakea lääkärintodistus. Tästä käytännöstä meillä ei ole käytännönkokemusta, mutta vaatimuksesta sattumalta somessa.

6. Matkustusilmoitus

Kun lähdet matkalle tai pidemmäksi aikaa toiseen maahan, sinun on hyvä täyttää matkustusilmoitus. Palvelussa ulkomailla oleskelevat henkilöt voivat antaa matka- ja yhteystietonsa Suomen ulkoministeriölle, joka voi olla sinuun ja läheisiisi yhteydessä hätätapauksessa tai kriisitilanteessa – oli se sitten tsunami, terroriteko, sotatoimet tms.

7. Muuttoilmoitus

Tiesitkö, että entinen Maistraatti on nykyään Digi- ja väestövirasto? Minä en tiennyt, mutta sen nimiseen instanssiin pitää nykyisellään tehdä muuttoilmoitus – muutitpa sitten pysyvästi tai väliaikaisesti. Tilapäisessä muutossa kotikuntasi pysyy ennallaan ja pystyt äänestämään Suomen vaaleissa ulkosuomalaisuudestasi huolimatta. Yli kolme kuukautta kestävästä tilapäisestä muutosta on aina ilmoitettava Digi- ja väestövirastoon. Samoin Postille on hyvä ilmoittaa osoitteenmuutos, jos haluat saada postit perässäsi. Voit hoitaa muuttoilmoituksen ja osoitteenmuutoksen samassa verkko-osoitteessa sekä Postille että väestövirastoon.

8. Verkostoituminen

Jos haluat verkostoitua muiden Pariisissa asuvien suomalaisten kanssa tai vaikka kysellä vain käytännön neuvoja, apu löytyy somesta. Facebookissa on ainakin suljetut ryhmät nimeltään Pariisin mammat ja papat sekä Pariisin ilmoitustaulu. Ensimmäisessä ryhmässä voi kysellä seuraa leikkilapsilleen tai tietoa harrastuksista ja jälkimmäisessä kysellä neuvoja taikka myydä tai vaihtaa omaisuutta.

Cordialement,
Pariisin kirjeenvaihtaja


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Matkailuvinkki: valtava Versailles

Mitä eläminen maksaa Pariisissa?

Havaintoja hidastamisesta – den fantastiska fikapaussen