Havaintoja hidastamisesta – den fantastiska fikapaussen

Kuva
  Viime päivinä olen tehnyt henkistä tilinpäätöstä sapattivuodestani Pariisissa ja miettinyt paljon, mikä on ollut sen suurin anti. Vieraalla maaperällä oppii paljon itsestään, mutta myös oman maansa yhteiskuntarakenteista ja oman sosioekonomisen lokeronsa eri puolista. Suuri osa itsetutkiskelua aiheuttaneista tilanteista ja ympyröistä on tullut lapseni kouluyhteisön kautta, minkä koin aluksi isoksi epämukavuustekijäksi erityisherkkyyteni, ambiverttiyteni sekä suomalaisuuteni vuoksi. Ruotsalaisyhteisö fikapausseineen on kuitenkin saanut minut oivaltamaan monia asioita sisäisestä maailmastani sekä tehoyhteiskunnasta. Suomessa oma arkeni rakentui tietotyölaisen kahdeksasta neljään -toimistoelämästä palavereineen ja työmatkaliikenteineen. Mieli jakautui työn ja kodin välille, ja työasioiden lisäksi takaraivossa hakkasi jatkuvasti mietteet omasta vanhemmuudesta ja lapsen asioista. Olenko tarpeeksi läsnä? Osaanko lukea lapsen sanattomiakin viestejä? Pärjääkö lapsi koulussa, kaverisuhteissa,

Matkailuvinkki: Luontoystävän Jardin des Plantes

 


Lupasin antaa blogissani myös matkailuvinkkejä, ja tässä niistä ensimmäinen. Lapsille ja eläinrakkaille tyypeille ehdoton käyntikohde on kasvitieteellinen puutarha Jardin des Plantes Pariisin 5. kaupunginosassa. Alueella riittää nähtävää moneksi tunniksi ja me satuimme paikalle sadepäivänä, joten tutustuimme kuurojen välissä vain osaan tästä upeasta kaupunkikeitaasta. Ruokailimme myös paikan ravintolassa, joka oli interiööriltään ja konseptiltaan todella onnistunut!

Vuonna 1626 perustettu Jardin des Plantes oli alun perin lääkinnällisten kasvien puutarha, joka levisi ajansaatossa silmiä hiveleväksi kokonaisuudeksi, joka nykyään käsittää useita eri alueita. Täältä löydät lapsia (ja aikuisia) kiehtovan labyrintin tähystystorneineen (jonka näkymät kylläkin peittyvät yli 400-vuotiaiden puiden latvoihin), kaksi lasipaviljonkia, joissa on meksikolaisia ja australialaisia kasveja, aivan mahtava eläintarha sekä luonnontieteellinen Muséum National d´Histoire Naturelle -museo, jossa on mm. Grande Galerie de l´Evolution -evoluutionäyttely. Näyttelyssä on kymmenittäin (täytettyjä) eläimiä ilmentämässä eläinkunnan monimuotoisuutta ja evoluutiota.

Eläintarhan ihanat asukit

 

















Evoluutionäyttelyn  eläimiä eläväisempiä karvakamuja löytyy polestaan La ménagerie, le zoo du jardin des Plantes -eläintarhasta, joka on kokonsa puolesta verrattavissa Suomen Korkeasaareen. Eläintarhassa on harvinaisia lintuja, kissaeläimiä, apinoita, sarvipäitä ja vaikka mitä. Koronarajoitusten vuoksi sisätiloissa olevat matelija- ja kissatalo olivat suljettuja, mutta ulkonakin riitti kylliksi ihasteltavaa. Kulkureitit olivat hyvin merkitty, jotta vierailivat eivät pakkautuisi kaikki samaan paikkaan. Sadekuurojen ajaksi pääsimme näppärästi suojaan alueen suurten puiden alle.              

 


 

Oma ehdoton lempparini oli maailman hellyttävin orangutangitäti, joka oli täydessä unessa saapuessamme sen aitauksen lähelle. Se heräsi torkuiltansa ja ryhtyi etenemään taitavasti tynnyrin päällä. Liikuttavin hetki oli, kun eräs mies asetti kätensä hänet ja orangutangin erottaneelle lasiseinälle ja orangutangi painoi oman kämmenensä miehen käden paikalle ja toi päätään lähemmäksi lasia <3. Eläintarhassa oli myös flamingoja ja arviolta yli 150 vuotta vanha kilppari. Kaiken kaikkiaan eläinten olot vaikuttivat hyviltä; aitaukset olivat kookkaita ja eläimet hyvin hoidettuja.




 

Ruokaa masulle ja silmille

Alueella sijaitsee varsin tasokas Les belles plantes -ravintola, jonka sisustus oli vähän
b
oho-henkinen puu/kaisla/rottinkielementteineen. Tilaamiemme ruokien esillepano oli esteettinen ja lapset olivat ravintolan selkeitä kunniavieraita; ruokaa odotellessa lapsille tuotiin kartonkihylsyyn pakattu puuvärikynäsetti, kukka-aiheinen värityskuva ja puinen jo-jo! Mahtava feel good -lisä, joka oli nerokkaasti leivottu osaksi ravintolan ja tilusten viitekehystä – luonnonmateriaalit sekä luontoon ja kasveihin liittyvät yhtymäkohdat sopivat täydellisesti tähän ravintolaan.



































Sijainti: 36 rue Geoffroy Saint-Hilaire / 18 rue Buffon / 57 rue Cuvier / Place Valhubert,
75005 Paris

Aukioloajat: ma-su klo 10-18 (paitsi tiistaisin suljettu)

Lippujen hinnat: Lippuvaihtoehtoja on monia ja voit ostaa yksittäisiä lippuja eri kokonaisuuksiin, esimerkiksi eläintarhan liput olivat 13 €/aikuinen. Myytävänä on myös perhelippuja. Parasta on tsekata lippujen hinnat ja buukata ne kenties etukäteen paikan nettisivuilta.

WWW: https://www.jardindesplantesdeparis.fr/en


Cordialement,
Pariisin kirjeenvaihtaja




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Matkailuvinkki: valtava Versailles

Mitä eläminen maksaa Pariisissa?

Havaintoja hidastamisesta – den fantastiska fikapaussen