Havaintoja hidastamisesta – den fantastiska fikapaussen

Kuva
  Viime päivinä olen tehnyt henkistä tilinpäätöstä sapattivuodestani Pariisissa ja miettinyt paljon, mikä on ollut sen suurin anti. Vieraalla maaperällä oppii paljon itsestään, mutta myös oman maansa yhteiskuntarakenteista ja oman sosioekonomisen lokeronsa eri puolista. Suuri osa itsetutkiskelua aiheuttaneista tilanteista ja ympyröistä on tullut lapseni kouluyhteisön kautta, minkä koin aluksi isoksi epämukavuustekijäksi erityisherkkyyteni, ambiverttiyteni sekä suomalaisuuteni vuoksi. Ruotsalaisyhteisö fikapausseineen on kuitenkin saanut minut oivaltamaan monia asioita sisäisestä maailmastani sekä tehoyhteiskunnasta. Suomessa oma arkeni rakentui tietotyölaisen kahdeksasta neljään -toimistoelämästä palavereineen ja työmatkaliikenteineen. Mieli jakautui työn ja kodin välille, ja työasioiden lisäksi takaraivossa hakkasi jatkuvasti mietteet omasta vanhemmuudesta ja lapsen asioista. Olenko tarpeeksi läsnä? Osaanko lukea lapsen sanattomiakin viestejä? Pärjääkö lapsi koulussa, kaverisuhteissa,

Ei asiaa ulos iltayhdeksän jälkeen


Covid19-tartunnat kasvavat niin nopeasti, että Ranska julisti kansallisen hätätilan. Sen seurauksena lauantaina 17.10. Pariisiin ja kahdeksaan muuhun Ranskan kaupunkiin julistettiin 4–6 viikon yöllinen ulkonaliikkumiskielto. Kielto on voimassa iltayhdeksän ja aamukuuden välillä ja sitä valvotaan 135 euron sakon uhalla. 


Koronatartuntojen määrät ovat Ranskassa ennätyslukemissa: kuluneella viikolla positiivisia koronatapauksia oli yli 20 000 päivää kohden, ja luvun olisi laskettava 3000–4000 päiväkohtaisella tapauksella, jotta maan terveydenhuolto pysyisi jaloillaan. Yöllisellä ulkonaliikkumiskiellolla pyritään vähentämään altistumisten ja tartuntojen määrää.

Yöllinen ulkonaliikkumiskielto on voimassa Pariisin lisäksi Grenoblessa, Lillessä, Lyonissa, Marseillessa, Montpellierissa, Rouenissa, Saint-Etiennessä ja Toulousessa. Kieltoa ensikertaa rikkovalle mätkähtää 135 euron sakko ja jos pollarit saavat rikkurin toistamiseen kiinni sakko on 1500 euroa. 

Ranska julisti koronan vuoksi ensimmäisen hätätilan maaliskuussa, jolloin koko maa koki ennennäkemättömät eritystoimet ja koko kansakunta määrättiin pysymään kodeissaan sakkojen uhalla. Eristyksissä vietetyistä viikoista ja kuukausista on koitunut suuri taakka niin taloudellisesti kuin kansanterveydellisesti, joten uutta lockdownia ei kovin hevillä julisteta. Edellisestä hätätilasta luovuttiin heinäkuussa ja uusi julistettiin nyt, jotta viranomaisille on enemmän mahdollisuuksia määrätä rajoitustoimia. 

Kaikkia koskevat kotiintuloajat ja uudet pöytätavat

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti ulkonaliikkumiskiellosta tv-haastattelussa. Lisäksi hän linjasi, että ravintoloiden, baarien ja leffateattereiden tulee sulkea ovensa iltayhdeksältä ja ihmisten tulee huolehtia, että he ovat kotona kello yhdeksän. Jos jonkun pitää liikkua ulkona klo 21–06 välisenä aikana, tulee hänellä olla mukanaan joko printattu tai älypuhelimesta näytettävä lupalomake ja osoittaa, että on oikeutettu kulkemaan ulkona. Jos henkilö saapuu Pariisiin sen ulkopuolelta iltayhdeksän jälkeen, lupalapuksi riittää esimerkiksi matkalippu, josta käy ilmi matkalle lähtöaika.

Ravintoloissa on alettu noudattaa myös uusia tiukempia hygieniasääntöjä: niissä kerätään nimi ja puhelinnumero kaikilta pöytäseurueilta, jotta asianomaisiin voidaan olla yhteydessä, jos uusia tapauksia paikannetaan tietystä paikasta tiettynä aikana. Käsittääkseni ravintolat toimittavat yhteystietolomakkeet terveysviranomaisille, jotka tekevät jäljitystyön. Lisäksi ravintola-asiakkaiden tulisi käyttää kasvomaskia myös pöydässä istuessaan ja riisua se vasta syömisen hetkellä, mutta tätä en ole nähnyt tapahtuvan.

Etenkin ravintola- ja kahvila-asiointien osalta uusissa aikatauluissa lienee ranskalaisilla tottumista. Täällä perheetkin syövät päivällistä myöhään suomalaiseen aikatauluun verrattuna – mikä toki johtuu paikallisesta työkulttuurista, jossa päivät ovat varsin pitkiä tunnin parin lounastaukoineen. Arki-iltoina ravintolat täyttyvät vasta seitsemän kahdeksan aikaan, mutta nyt ruokarytmi on järjestettävä uusiksi, jos mielii ruokailla ravintolassa. 

Pariisin baarit, kahvilat ja urheilusalit määrättiin suljettaviksi pari viikkoa aiemmin, mikä aiheutti pariisilaisissa voimakkaita reaktioita. Täällä moni asuu ahtaasti ja kahvilat sekä ravintolat ovat heille olohuoneenjatkeita. Pariisilaisilla onkin tapana kutsua tuttujaan ennemmin lähiravintolaan kuin omaan kotiin syömään.

Henkilökohtaisesti pidän uusia määräyksiä ja yöllistä ulkonaliikkumiskieltoa perusteltuina. Viimeaikaisissa mediassakin esillä olleissa tutkimuksissa on saatu näyttöä sille, että korona leviäisi tehokkaasti sekä ravintola- että baariympäristössä. Mitä myöhemmäksi menee - ja mitä enemmän viiniä kuluu - sitä hövelimmiksi ihmiset tuppaavat tulemaan etäisyyden kanssa.

Itse elän sitä elämänvaihetta, jossa kukkuminen yökerhoissa tai jatkuva sosialisoiminen ei tunnu elintärkeältä, joten voin vallan hyvin käpertyä kotiini jo iltayhdeksältä. Voin kuvitella, että tämä uusi kotiintuloaika koettelee eniten nuorisoa ja nuoria aikuisia, jotka elävät hetkessä ja saattavat potea FOMO-syndroomaa, jos muutama viikko elämästä kuluukin himmaillen.

Lapsiperheessä ruokailutkin tapahtuvat jo hyvän aikaa ennen yhdeksää, joten meidän arkeamme uusi käytäntö ei mullista. Olemme ravintoloissa kyllä jonkin verran syöneet, mutta ne eivät ole olleet mitenkään tupaten täynnä, joten olen tuntenut oloni ihan turvalliseksi ja toisaalta myös vastuulliseksi, koska olen toiminut kaikkien vallalla olevien hygieniasäännösten mukaisesti. Kunpa näillä rajoitustoimilla saataisiin pandemiaa taas hillittyä ilman, että tarvitsisi ryhtyä rajumpiin rajoituksiin!

Cordialement,
Pariisin kirjeenvaihtaja



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Matkailuvinkki: valtava Versailles

Mitä eläminen maksaa Pariisissa?

Havaintoja hidastamisesta – den fantastiska fikapaussen