Havaintoja hidastamisesta – den fantastiska fikapaussen

Kuva
  Viime päivinä olen tehnyt henkistä tilinpäätöstä sapattivuodestani Pariisissa ja miettinyt paljon, mikä on ollut sen suurin anti. Vieraalla maaperällä oppii paljon itsestään, mutta myös oman maansa yhteiskuntarakenteista ja oman sosioekonomisen lokeronsa eri puolista. Suuri osa itsetutkiskelua aiheuttaneista tilanteista ja ympyröistä on tullut lapseni kouluyhteisön kautta, minkä koin aluksi isoksi epämukavuustekijäksi erityisherkkyyteni, ambiverttiyteni sekä suomalaisuuteni vuoksi. Ruotsalaisyhteisö fikapausseineen on kuitenkin saanut minut oivaltamaan monia asioita sisäisestä maailmastani sekä tehoyhteiskunnasta. Suomessa oma arkeni rakentui tietotyölaisen kahdeksasta neljään -toimistoelämästä palavereineen ja työmatkaliikenteineen. Mieli jakautui työn ja kodin välille, ja työasioiden lisäksi takaraivossa hakkasi jatkuvasti mietteet omasta vanhemmuudesta ja lapsen asioista. Olenko tarpeeksi läsnä? Osaanko lukea lapsen sanattomiakin viestejä? Pärjääkö lapsi koulussa, kaverisuhteissa,

Kirpputorikärpäsen pörräilyjä

 


Pariisissa päivät tuntuvat kiertävän kehää, koska elämme yhä rajoitustoimien värittämää elämää. Kevät saapuu hyvin hiljalleen, ja vaikka kirsikka- ja magnoliapuissa kukat jo kukkivat, sää on toisinaan epävakaa ja hyinen. Tekeminen rajoittuu ulkoiluun sekä osteluun, ja nämä kaksi asiaa on helppo yhdistää kirpputorilla. Tällä kertaa esittelen kolme uutta paikkaa; Chercheminippes, Marhé aux puces de Vanves sekä Auteil Bonnes Affairs.

Pahoittelut, että blogissa on ollut viime ajat hieman hiljaista. Edellisen ja tämän postauksen väliin mahtuu kuukausi! Kuukauteen on mahtunut viikon mittainen vauhdikas loma – jonka matkakertomus on minulla edelleen työn alla – ja perusarkea, joka on vienyt aikaa kirjoittamiselta. Arki on koostunut lähinnä kauppareissuista, kävelyistä yksin ja yhdessä ystävien kanssa sekä kirppiskierroksista, koska juuri muualle kuin kaduille ja kauppaan ei pääse. Siispä ajattelin kertoa parista uudesta kirpputorilöydöstä, joita olen viime aikoina tehnyt.

Chercheminippes



Pariisissa jo pidempään asunut tuttavani esitteli minulle tämän paikan. Chercheminippes on useista liikkeistä koostuva designermuodin second hand -keskittymä 6. kaupunginosassa. Myymälät tunnistaa viininpunaisista ”kehyksistä” eli markiiseista, ikkunanpuitteista ja kivijaloista. Jokaisella liikkeellä on oma teemansa, kuten naisten-, miesten tai lastenvaatteet. Myytävät vaatteet ovat järjestäen erittäin hyvässä kunnossa ja ne on lajiteltu rekkeihin suunnittelijan ja/tai koon mukaan. Hintataso on peruskirpparia korkeampi, mutta myynnissä on selkeästi laadukasta tavaraa, jotka myydään ovh-hintaa huomattavasti huokeammalla. Rekeissä roikkuvien vaatteiden niskalapuissa oli monta kuuluisaa nimeä, kuten Dior, Versage, Gucci jne. Kyseisellä käynnillä hypistelin pitkään kaunista keramiikkatarjotinta ja mustaa mekkoa, mutta en päätynyt ostamaan niistä kumpaakaan. 






Osoite: 109 rue du Cherche-Midi
WWW: https://chercheminippes.fr/ 

Marhé aux puces de Vanves



Tämän paikan bongasin Instagramista. Laajalle alueelle levittäytynyt Vanves on antiikkiin, huonekaluihin ja vanhaan tavaraan keskittynyt kirppis, joka muistuttaa eniten perinteistä rompetoria tai markkinoita.  Yksityiset myyjät saapuvat paikalle autoineen ja pystyttävät myyntipöytänsä katujen varsille. Osassa tavaroista on hintalaput, mutta osan kanssa hinnasta tingitään kahden kesken myyjän kanssa. Paikka on auki joka lauantai ja sunnuntai aamuseitsemästä kahteen iltapäivällä. Porukkaa oli aurinkoisella säällä ruuhkaksi asti. Vanvesilta en ostanut itselleni mitään, mutta jälkikäteen harmittelin, etten ostanut messinkistä ”timanttisormusta”. Lapsi ja puoliso löysivät torilta hauskoja vanhoja avaimenperiä niin koti- kuin autonavaimiin. Hinta taisi olla 50 senttiä per kipale.



Osoite: avenue Marc Sangnierand & avenue Georges Lafenestre
WWW: http://www.pucesdevanves.fr/venir-aux-puces-de-vanves/

Auteuil Bonnes Affaires

Tämäkin paikka oli suomalaistuttavalleni entuudestaan tuttu, ja kävimme tutustumassa paikkaan neljän  naisen voimin. Auteuil Bonnes Affaires on lahjoituksilla toimiva kirpputori, jota pyörittää Apprentis d’Auteuil -hyväntekeväisyysjärjestö 16. kaupunginosassa. Valikoimissa on niin vaatteita, kenkiä, laukkuja kuin leluja sekä kodintekstiilejä ja käyttötavaraa. Hinnat ovat huokeita eivätkä merkkivaatteet olleet suuressa roolissa. Toki niitäkin näytti yhdessä rekissä olevan ja suhteelliseen edulliseen hintaan. Kirpputori sijaitsi kirkon tiloissa ja sen vieressä oli kaunis puisto kirkkorakennuksineen. Täältä löysin lapselle GAP:in collarin ja pienen laatikon, jossa oli sata postikorttia. Ostosten hinta oli yhteensä kahdeksan euroa.



Osoite: 40 rue Jean de La Fontaine
WWW: https://www.apprentis-auteuil.org/services-ouverts-au-public.html

Bonus: Toulousen vintage- ja second hand -putiikit

Kuten jo alussa mainitsin, olen kirjoittamassa pidempää matkakertomusta taannoisesta talvilomareissustamme. Lomailimme muun muassa Toulousessa, joka oli varsinainen vintagen ja second handin aarreaitta. Kaupungissa oli siellä täällä käytettyjen vaatteiden liikkeitä, jopa eräs Kiloshop-niminen, jossa vaatteiden hinta perustui niiden kilohintaan. Löysin eräästä vintagepuodista kaksi aivan ihanaa (kesä)mekkoa, sinisen ja punaisen. Vallitettavasti en pannut liikkeen nimeä muistiin, mutta kirppiskärpäsen on helppo löytää montakin käytettyjen vaatteiden liikettä pelkästään kiertelemällä keskustan katuja.

Cordialement,
Pariisin kirjeenvaihtaja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Matkailuvinkki: valtava Versailles

Mitä eläminen maksaa Pariisissa?

Havaintoja hidastamisesta – den fantastiska fikapaussen