Havaintoja hidastamisesta – den fantastiska fikapaussen

Moi / salut! Olen suomalainen nainen Helsingistä ja muutin vuodeksi Pariisiin perhesyistä. Reilun 20 vuoden työputkeni on nyt paussilla ja ruuhkavuosisykkiminen vaihtui kotirouvuuteen. Samalla tuttuus vaihtui uuden maaperän tunnusteluun ja suomalaisuus maahanmuuttajaidentiteettiin. Tervetuloa lukemaan sähköisiä kirjeitäni, joissa avaan mietteitäni maisemanvaihdoksesta ja pariisilaiselämästä koronan varjossa ja maskin takana! Yhteydenotot: pariisinkirjeenvaihtaja@gmail.com
Tämä on raidelomakuvauksen viimeinen osa, jossa pistäydytään Lounais-Ranskan kaupungeissa. Matkasimme maata pitkin kahdeksassa eri kaupungissa kahdeksan päivän aikana, jolloin kulutimme rautateiden kiskoja ja kenkiemme pohjia. Tässä osassa vierailemme virtuaalisesti kaupungeissa Avignon, Arles ja Séte.
Pariisissa asuva perheemme suuntasi talvilomalle varsin keväisille ja paikoin kesäisillekin leveysasteille. Mini-interrailimme muodosti pisaran Ranskan raideverkostoon reitillä: Pariisi-Toulouse-Carcassonne-Perpignan-Monpellier-Nîmes-Avignon-Arles-Séte-Pariisi.
Matkakertomuksen 1. osan (Toulouse-Carcassonne-Perpignan) voit lukea täältä.
Matkakertomuksen 2. osan (Monpellier-Nîmes) voit lukea täältä.
Aurinkoisen sään saattelemana saavuimme Avignoniin, joka on Rhône-joen rannalla Provencessa. Provence tunnetaan laventelista sekä yrttejä ja vihanneksia suosivasta keittiöstään. Paikallinen murre on nimeltään provensaali, joka on sekoitus ranskaa ja italiaa. Juna-asemalta astellessamme kiinnitin huomiota kaupungin muuriin. Saatuani käteeni turistikartan huomasin, että yhtenäinen ehjä muuri kiertää koko vanhaa kaupunkia. Kirjauduttuamme hotelliin (jossa ilmastointi oli tukossa ja ikkunanäkymä aukeni kohti seinää) lähdimme Rue de la République -pääkatua pitkin. Sen päässä sijaitsee Place de l’horloge -aukio, jolta pujottelimme kaupungin tunnetuinta nähtävyyttä kohti. Siellä täällä huomasimme talojen tasaisissa seinissä hienoja maalauksia, jotka esittivät ikkunoita ja niistä kurkkivia ihmishahmoja.
Kuljeskelimme vielä tovin vanhoilla mukulakivikaduilla, jonka jälkeen suuntasimme kauppaan hankkimaan päivällis- ja iltapalatarpeita. Illan aikana oli hyvin aikaa buukata seuraavan päivän junaliput ja suunnitella askelmerkit seuraaviin kohteisiimme.
Olimme varanneet matkamme viimeisen yöpymisen Sètestä, mutta sen ja Avignonin välissä sijaitsee mielenkiintoinen Arles. Päätimme pistäytyä myös siellä, kun nyt kerran niillä seuduilla liikuimme. Arles sijaitsee niin ikään Rhône-joen varrella. Kapunki on kirjattu UNESCON maailman perintökohteeksi vuonna 1981 ja siellä on maailman eniten Rooman valtakunnan aikaisia monumentteja Rooman jälkeen.
Roomalaismonumenttien ohella kaupungin on tehnyt tunnetuksi taiteilija Vincent van Gogh. Syntyjään hollantilainen taiteilija teki lyhyeksi jääneen elämänsä aikana 1100 piirustusta ja yli 900 maalausta, joista peräti 300 hän maalasi Arlesissa. Van Gogh muutti kaupunkiin keväällä 1888 ja hän vaikuttui suuresti seudun valosta, väreistä ja luonnosta. Van Gogh maalasi Arlesissa muiden muassa useita auringonkukkatöitä sekä teokset Sadonkorjuu Provencessa (1888), Keltainen talo (1888) ja Sypressien reunustama viljapelto (1889). Van Gogh kärsi psyykkisestä sairaudesta ja päätyi tekemään itsemurhan vain 37-vuotiaana (joskin jälkikäteen on spekuloitu, josko hänet olisi sittenkin yritetty tappaa). Elinaikanaan Van Goghia ei pidetty suuressa arvossa, mutta kuolemansa jälkeen häntä on alettu pitää yhtenä tärkeimmistä eurooppalaisista kuvataiteilijoista. Hänen teoksillaan oli suuri vaikutus ekspressionismin ja fauvismin syntyyn. Nykyään Arlesissa sijaitsee Van Gogh -säätiö.
Mini-interrailimme viimeinen matkaetappi oli Séte, minne saavuimme Arles’ssa käynnin jälkeen myöhään iltapäivällä. Sää oli ihanan lempeä ja välimerellinen. Saapumispäivän agendalla oli majoituspaikan haltuunotto ja kaupassa käynti. Majoituimme ystävällisen rouvan yksityisasunnossa, joka oli erittäin siisti ja varsin passeli meidän tarpeisiimme. Asunnossa oli jääkaappi, mikroaaltouuni, kahvinkeitin ja pesukone, joita kaikkia tarvittiin. Pieni muistutus todellisuudesta saatiin, kun rappukäytävässä vastaamme tuli ensihoitaja, joka ilmoitti, että hissiä ei kannata käyttää, koska sieltä tuodaan pian covid19-potilas. Täytyy myöntää, että mietin ihan pari kertaa, että olikohan sittenkään ihan fiksua varata yksityisasuntoa tai hotellihuonettakaan korona-aikana.
Viimeisen lomapäivämme ohjelma oli tutustua kauniiseen Séteen jalkapatikan merkeissä. Séte osoittautui matkan kirkkaimmiksi tähdiksi. Se tunnetaan Languedocin Venetsiana ja sillä on oma erittäin vahva kulttuuri-identiteetti, perinteet, keittiö sekä murre. Kaupunkikuvaa leimaa voimallisesti niin Välimeri kuin Thau-järvi, joiden tuntumassa Séte sijaitsee. Toinen maantieteellisesti hallitseva elementti on jylhä vuoristo, joka kohoaa kaupungin taustalla. Lähdimme valloittamaan vuorta, jonka huipulla oli lukemamme mukaan hienot maisemat kaupungin ja Välimeren ylle. Saimme nauttia auringonpaisteesta ja kesäfiiliksestä kivutessamme loputtomalta tuntuvia portaita ja mäkiä.
Huipulla maisemat todellakin lunastivat lupauksensa! Ihastelimme aikamme maalauksellisia näkymiä, piipahdimme piskuisessa kappelissa ja nautimme läheisessä kahvilassa paikallista erikoisuutta, la Tielle -piirasta, jonka täytteenä on mustekalaa.
Seuraava tehtävä oli lasketella rinnettä pitkin alas, upeasta auringonpaisteesta ja maisemista nauttien. Päädyimme keskustan kaduille pörräilemään ja ostelemaan tuliaisia ennen kuin oli aika pakata tavarat ja lähteä kohti Pariisin-junaa. Kaupungissa olisi viettänyt helposti pidemmänkin loman – Séte oli ehdottomasti yksi suosikeistani koko reissulla!
Hyppäsimme paikallisjunaan, joka vei meidät Lyoniin. Siellä oli ohjelmassa junanvaihto ja eväiden ostaminen. Olimme varanneet paikat ensimmäisestä luokasta, jossa on väljempää. Söimme evästä ja nautimme aikuisten kesken kuplivaa onnistuneen loman kunniaksi. Pienen pieni takaisku tuli tuolla viimeisellä raideosuudella Lyon-Pariisi, kun matkan puolivälissä kuulutettiin sähköviasta, joka viivästyttäisi saapumisaikaa tunnilla. Loppujen lopuksi viive ei ollut kuin 20 minuuttia, joten voisi sanoa, että kaikki meni reissulla nappiin. Näin jälkikäteen voi vielä iloita siitä, että onnistuimme välttämään altistumiset ja sairastumiset, mikä oli oma huoleni korona-ajan matkailuun liittyen. Junissa käytimme kaikki kahta maskia päällekkäin ja jos ruokailimme junissa, pyrimme syömään silloin kuin kukaan muu parin metrin säteellä ei ruokaillut.
Pro tip: Raidereissulle on hyvä varata suurten kaupunkien väliset matkat etukäteen, koska Ranskan lomasesonkeina lippujen kelluvat hinnat tulevat sitä kalliimmiksi, mitä lähemmäksi lähtöpäivä lähenee. Ranska on niin suuri maa, että esimerkiksi koulujen talvilomakausi sijoittuu kuuden viikon aikajanalle. Jos sinulla on tiukka ja tarkkaan määritelty lomajakso, kannattaa niin majoitukset kuin TGV/INOUI/UIGO/Intercité-junien eli ns. luotijunien liput varata etukäteen. Lyhemmillä pätkillä TER-paikallisjunia menee niin tiuhaan, että paikkavaraus ei ole tarpeellinen. Niissäkin on kyllä syytä syöksyä istuimelle salamana, tai muuten voit joutua seisomaan matkatavaroinesi oviaukossa koko matkan ajan. TER-juniin saa muuten myös pyörän hyvin kätevästi mukaan, koska tietyissä vaunuissa on niille tarkoitetut pystytelineet.
Pro tip 2: Junaliput saa varattua helposti verkosta, jos taidat ranskan, englannin tai saksan kielen. Ranskan kansallisen SNFC-rautatieyhtiön varausmoottori löytyy osoitteessa: https://en.oui.sncf/en/train-ticket ja vaihtoehtoisesti voit ladata heidän OUI.snfc -nimisen sovelluksensa. johon saat varaamasi liput näkyviin sähköisenä. Myös verkkosivujen kautta varatuista lipuista saat vahvistuksen sähköpostiisi. Rautatieyhtiön varaussysteemissä on myös erittäin hyvä hold on -toiminto, jolla voit pitää lippuvaraustasi voimassa viikon ajan, jos tarvitset miettimisaikaa varauspäätöksellesi.
Pro tip 3: majoitusvaraukset hoituivat meillä näppärästi booking.comin kautta. Sen avulla oli helppo olla yhteydessä myös yksityisasuntoja vuokraavien henkilöiden kanssa, kun piti sopia huoneiden vapautumisajoista ja avainten noutamisesta.
Cordialement,
Pariisin kirjeenvahtaja
Kommentit
Lähetä kommentti