Havaintoja hidastamisesta – den fantastiska fikapaussen

Kuva
  Viime päivinä olen tehnyt henkistä tilinpäätöstä sapattivuodestani Pariisissa ja miettinyt paljon, mikä on ollut sen suurin anti. Vieraalla maaperällä oppii paljon itsestään, mutta myös oman maansa yhteiskuntarakenteista ja oman sosioekonomisen lokeronsa eri puolista. Suuri osa itsetutkiskelua aiheuttaneista tilanteista ja ympyröistä on tullut lapseni kouluyhteisön kautta, minkä koin aluksi isoksi epämukavuustekijäksi erityisherkkyyteni, ambiverttiyteni sekä suomalaisuuteni vuoksi. Ruotsalaisyhteisö fikapausseineen on kuitenkin saanut minut oivaltamaan monia asioita sisäisestä maailmastani sekä tehoyhteiskunnasta. Suomessa oma arkeni rakentui tietotyölaisen kahdeksasta neljään -toimistoelämästä palavereineen ja työmatkaliikenteineen. Mieli jakautui työn ja kodin välille, ja työasioiden lisäksi takaraivossa hakkasi jatkuvasti mietteet omasta vanhemmuudesta ja lapsen asioista. Olenko tarpeeksi läsnä? Osaanko lukea lapsen sanattomiakin viestejä? Pärjääkö lapsi koulussa, kaverisuhteissa,

#confinement – lockdown, osa kaksi

 



Koronapandemian toinen aalto ja pelätty uusi lockdown ovat täällä. Presidentti Macron määräsi kaikille 67 miljoonalle ranskalaiselle ulkonaliikkumiskiellon neljäksi viikoksi, jotta koronatartuntojen kasvavia määriä saataisiin hillittyä. Ulos saa poistua todistuslomakkeen kera korkeintaan tunniksi päivässä ja vain kilometrin säteellä kodistaan. Lomakkeetta tai maskitta kulkevaa rangaistaan 135 euron sakolla.

Ranskan koronatartuntojen määrä on noussut huolestuttavaan tahtiin viime aikoina: koko maassa on todettu 1,3 miljoonaa tartuntaa ja viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 36 000 henkilöä (31.10.2020). Tilastojen synkät lukemat johtivat koko maan kattavaan ulkonaliikkumiskieltoon, joka on voimassa 1.11.–1.12.2020. Maan hallinto ja terveysviranomaiset tarkastelevat niin kutsutun confinementin* vaikutuksia kahden viikon sykleissä ja he ovat vihjanneet, että rajoituksia saatetaan purkaa jo aiemmin, mikäli niillä näyttäisi olevan positiivisia vaikutuksia tautitilanteeseen. Yhtä lailla on mahdollista, että toimia kiristetään entisestään, jolleivat tautiluvut laske nykyisisitä toimista huolimatta.

Kuluvan kuukauden aikana ranskalaiset ja maassa oleskelevat saavat liikkua ulkona tunnin päivässä ja korkeintaan kilometrin päähän kodistaan. Tuon tunnin aikana saamme kävellä ja hölkätä yksin – porukassa ulkoilu tai kokoontuminen on kielletty. Ruokakaupat, apteekit, lehtikioskit ja puistot pysyvät auki. Asioidakseen tai oleskellakseen näissä paikoissa, tulee ehtiä kohteeseensa ja sieltä pois tuon sallitun tunnin aikana.

Maskien käyttö on ulkona palkollista ja mukana on oltava attestasion de déplacement dérogatoire -todistus, joka kertoo millä asioilla ulkona liikut. Kehitys on kehittynyt kevään paperilomakeajasta ja nyt tuon lomakkeen saa täytetty verkossa ja luotua pdf-tiedostoksi älypuhelimeen. 
Pdf-lomakkeeseen generoituu QR-koodi, jonka poliisi lukee ja näkee, mihin aikaa lomake on täytetty – ettet vain venytä ulkonaliikkumisaikaasi.

Mikä on toisin kuin edellisessä lockdown’issa?

Covid19-viruksen räjähdysmäinen leviäminen keväällä 2020 eristi ranskalaiset koteihinsa 17.3.–11.5. ja myöskin silloin he saivat liikkua kilometrin säteellä kodistaan pakottavan syyn vuoksi, kuten kaupassa, apteekissa tai lääkärissä käynnin sekä koiranulkoilutuksen takia. Ulkonaliikkujan tuli kantaa mukanaan niin ikään lupalappua, johon oli kirjattu ulkoilun syy, henkilötiedot sekä päiväys ja kotoa poistumisen kellonaika. Laputta liikkumisesta lävähti 135 euron sakko.

Poikkeuksena edelliseen, toisen aallon harjalla oppilaitokset pysyvät auki. Edellisellä kerralla havaittiin, että oppilaat jäivät jälkeen opinnoissaan, koska opetus joko keskeytettiin tai sitä järjestettiin vaihtelevasti verkossa. Nyt oppilaat saavat käydä koulua, mutta jo 6-vuotiaiden ja sitä vanhempien lasten on käytettävä kasvomaskia koko koulupäivän ajan. Aiemmin maskipakko koski 11-vuotiaita ja sitä vanhempia. Lisäksi oppilailla sekä heitä saattavilla vanhemmilla on oltava koulumatkalla mukanaan koulun myöntämä todistus ulkona liikkumisen välttämättömyydestä. Aiemmasta poiketen, myös koululaisten iltapäivätoiminta jatkuu.

Kaikki ravintolat, baarit, kahvilat, museot, elokuvasalit, sisäliikuntapaikat ja erikoismyymälät määrättiin suljettaviksi. Erivapaudesta nauttivia toimialoja ovat rakennus- sekä tietyt kulttuurin alan toiminnot. Keväällä rakennuttamisen lakkautus teki ison loven valion talouteen, samoin kulttuuriala koki kovia tappioita. Nyt muusikot sekä elokuva- ja teatterialan ammattilaiset saavat jatkaa harjoituksia, kuvauksia ja levytyksiä.

Julkiset palvelut, kuten kaupungintalojen hallinto ja palvelupisteet pysyvät auki. Kevään sulkutoimenpiteistä poiketen myös vanhainkodit ja palveluyksiköt pysyvät auki, vaikkakin tiukkoja hygieniasääntöjä noudattaen. Omaisten vierailuja ei kielletä, jotta viime kevään inhimilliseltä tragedialta – vanhusten yksin eristyksiin jääminen ilman rakkaimpiensa näkemistä – vältyttäisiin.

Puistot, rannat ja metsät pysyvät ”auki”. Eli käytännössä he, jotka asuvat kilometrin säteellä edellä mainituista paikoista, saavat ulkoilla luonnossa lupalappu mukanaan. Meillä keskusta-asujilla on viherplänttejä hieman niukemmin lähimaastossa, mutta ehkä me joku ruoholaikku jostain löydetään 😊.

Toiset pakenivat Pariisista, me kiirehdimme takaisin

Lockdown 2 julistettiin keskellä ranskalaisten La Toussaint -lomaa, joka edeltää pyhäinpäivää. Moni pariisilainen vierailee tuolloin muualla asuvien sukulaistensa luona sekä kunnioittavat edesmenneitä läheisiään vierailemalla heidän haudoillaan ja osallistumalla jumalanpalveluksiin. Aiemmasta ja lievemmästä ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta mekin päätimme lähteä syyslomareissullemme Länsi- ja Etelä-Ranskaan ja nähdä maata Pariisin ulkopuolella.

Ranskan hallinto ei tapaa aikailla määräystensä toimeenpanon kanssa eikä niin tehty tälläkään kertaa, kun koko maan kattava ulkonaliikkumiskielto julistettiin. Keskiviikkoiltana 28.10. olimme perheemme kanssa keskellä Pyreneiden vuoristoa, kun Macron kertoi tv:ssä, että maa menee kiinni perjantaina puolilta öin. Meillä oli suunnitelmissa edetä Pyreneiltä kohti Toulousea ja viipyä siellä lauantaihin saakka, mutta ryhdyimmekin kiireen vilkkaan järjestelemään aikaistettua kotiinpaluuta. Puolisoni onnistui järkkäämään meille uudet luotijunaliput perjantaipäiväksi ja perumaan viimeisen hotelliyömme.

Huokaisimme helpotuksesta, kun pääsimme perille Pariisin-kotiin ilman, että poliisi olisi pysäyttänyt matkamme lupalappua kysellen. Kotiuduttuamme sain lukea verkkolehdistä, että päinvastoin kuin me, pariisilaiset pyrkivät miljoonakaupungista ulos ennen confinementin käytäntöönpanoa. Kuukauden mittaiseen ulkonaliikkumiskieltoon nimittäin sisältyi sääntö, että myös liikkuminen kaupunkien ja departementtien välillä on kielletty, niin ikään matkat kesämökeille. Varmaankin he, joilla ei ole kouluikäisiä lapsia ja voivat työskennellä etänä, pakenivat kaupungista väljemmille seuduille.

Nyt meillä alkaa hieman toisenlainen arki, mutta siitä olen kiitollinen, että koulut pysyvät auki. Lapsen puolesta olen surullinen siksi, että koulun ulkopuolella solmitut kaverisuhteet suomalaisiin lapsiin jäävät nyt tauolle. Sentään hän näkee luokkakavereitaan joka päivä ja hänen sosiaalisiin ympyröihinsä kuuluu muitakin kuin vanhemmat! Toivon todella, että näillä toimenpiteillä saavutettaisiin hyviä tuloksia eikä lockdown olisi yhtä pitkä kuin edellinen. Tietenkin jos asiaa tarkkailee oman navan ulkopuolelta, rajoitukset koskettavat miljoonia muita ihmisiä ja ihminen on melko aseeton mikroskooppisen pienelle vastustajalleen.

Pysykää vahvoina ja terveinä!

* confinement = rajoitus, eristys

Cordialement,
Pariisin kirjeenvaihtaja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Matkailuvinkki: valtava Versailles

Havaintoja hidastamisesta – den fantastiska fikapaussen

Mitä eläminen maksaa Pariisissa?